Amplasata in partea central-nordica a Romaniei, in judetul Mures (vezi aici Pensiuni Mures), localitatea Sovata se afla pe cursul superior al raului Tarnava Mica. Ca statiune cu sezon permanent, a fost mentionata pentru prima data in 13 septembrie 1578, anume in actul privilegial al principelui Cristofor Bathory acordat paznicilor exploatarilor de sare de la Sovata, act confirmat mai tarziu și de Sigismund Bathory - “Confirmatio Assecurationis possessionis Zowatha”.
Sovata este o statiune pentru orice sezon, recunoscuta la nivel European, inca din anul 1850. Lacurile cu ape clorurate si sodice, cat si namolul din ele, au proprietati terapeutice pentru o multitudine de afectiuni, in special pentru afectiunile ginecologice. Inconjurata de dealuri impadurite cu fagi, carpeni, ulmi, castani, brazi si stejari, cat si de Muntele de Sare, statiunea ofera posibilitati excelente si pentru odihna si relaxare.

 Desi taierea si prelucrarea lemnului a transformat Sovata intr-o comuna de frunte, dezvoltarea ei se datoreaza bailor. Faimosul geolog Janos Banyai a demonstrat ca lacurile sarate calde din Sovata au fost folosite pentru tratamente inca din cele mai vechi timpuri.

 

Ca statiune cu sezon permanent, a fost mentionata pentru prima data in 13 septembrie 1578, anume in actul privilegial al principelui Cristofor Bathory acordat paznicilor exploatarilor de sare de la Sovata, act confirmat mai tarziu și de Sigismund Bathory - “Confirmatio Assecurationis possessionis Zowatha”. Prima mentionare a efectelor curative ale lacurilor din Sovata dateaza din 1769 in jurnalul lui Istvan Halmagyi, iar prima descriere stiintifica ii apartine inginerului de mine Johann Fichtel. Se pare ca la inceputul secolului al XIX-lea in zona existau numai doua lacuri - unul cu apa foarte calda, celalalt cu apa rece. Primul era probabil fostul lac Alb, situat mai jos de lacul Mierlei. Cele doua dispar, insa, in 1850, in urma unei perioade de ploi torentiale intense, si, o data cu ele, numele de Sovata-Bai este sters din anuare.

In perioada 1875-1881 a luat naștere Lacul Ursu, cel mai mare lac sarat helioterm din Europa, in urma prabusirii terenului deasupra unei dizolvari subterane enorme și acumularii apei a doua paraiașe in golul rezultat. In urma efectuarii unor studii complexe asupra proprietaților curative a apelor noului lac situat intr-un peisaj pitoresc, fondatorul statiunii moderne - Sofalvi Illyes Lajos - s-a decis asupra valorificarii resurselor naturale unice
Lacurile din Sovata sunt renumite atat pentru efectul terapeutic cat si pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sarate, exista un strat de apa proaspata provenita din precipitatii. Acest strat de apa proaspata nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata.

Cel mai popular traseu in Sovata este cel care inconjoara lacurile din statiune. Urmand acest traseu, se poate ajunge in scurt timp la Muntele de Sare. Posibilitatile de recreere si de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase.

Sovata este un loc ideal pentru agroturism, in special pentru copii. Numeroase pensiuni din statiune pastreaza traditia si specificul rural (vezi aici Cazare Sovata). Aici ai posibilitatea sa faci un foc de tabara, sa dormi o noapte intr-un pat de fan sau sa admiri un peisaj pitoresc. Nu este greu sa gasesti cazare in Sovata, dat fiind ca acest oras este declarat si dezvoltat ca si statiune turistica. Datorita multitudinii de obiective turistice din aceasta zona, locul este vizitat pe toata perioada anului, fiind deseori aglomerat.

Reabilitata recent, mocanita cu aburi circula din nou pe traseul Sovata - Campu Cetatii. Pe langa calatoria agreabila pe care o ofera, mocanita este in sine un obiectiv turistic si istoric.