Din strafundurile internetului se naste o noua specie: comentatorul nevrozat. Exista deja o lunga traditie de atotstiutori inspirati si pensionati inflacarati care de cand exista jurnalismul trimit scrisori la redactie cu opiniile lor... Si totusi, ceva in anonimatul si in viteza internetului provoaca o furie fara frane.

Nu ma refer la criticile inteligente, ci la diverse accese de vomitaturi necontrolate care ne sunt prezentate ca si "comentarii". Cel care comenteaza este furios pentru timpul pe care "articolul de tot rahatul" i l-a sustras. Pana la urma, tinand cont ca el a fost legat cu lanturi si obligat fizic sa citeasca articolul pana la sfarsit, acest sentiment este absolut justificat, nu-i asa? "De ce trebuie sa citim tampeniile acestea", intreaba unii comentatori, si este clasica intrebare care contine in ea si raspunsul. Chiar... de ce nu face altceva?!

Unica explicatie ar fi ca pe acest comentator nevrozat il incearca un fior de placere in exprimarea resentimentului sau. Sa ne intelegem: e normal ca un articol poate sa nu placa si sa nu fim de acord cu el; problema care merita o analiza este cand cineva reactioneaza cu o ura viscerala fata de cel care l-a scris.

Este interesant si faptul ca acest "comentator nevrozat" provine in mod egal atat din partea politica de dreapta, cat si de stanga, la fel ca si din alte locuri de furie apolitica. Una dintre placerile lui colaterale este aceea... de a se nevroza impotriva altor comentatori nevrozati. Exista deci un element pe care il putem defini de "socializare".

Se naste atunci in mod natural intrebarea: in viata reala de zi-cu-zi, comentatorul nevrozat este o persoana normala? Este poate o invatatoare care ziua este dulce si iubitoare cu copiii sai, dar seara, in secretul si siguranta casei sale, declanjeaza furia sa impotriva unei lumi care ignora prezenta ei? Luand de buna aceasta teorie (ca acest comentator nevrozat este de fapt o persoana normala si echilibrata), se poate sustine ca sectiunile de comentarii indeplinesc si o importanta functionalitate sociala, ca reprezinta un fel de "constiinta colectiva" in care comentatorul isi poate exprima (sau mai degraba refula) instinctele sale cele mai negative, pentru a se comporta apoi civilizat in viata reala.

Evident, sustin cu tarie si cu pasiune dreptul oricui de a se exprima liber! Dar este posibil si ca imprejurul nostru sa existe mai mult resentiment decat am fi crezut, si ca internetul ne-a pus in contact cu gandurile cele mai dezbracate si fara filtre. Probabil inainte de internet, cand ar fi trebuit sa scriem o scrisoare, sa ii punem un timbru, sa respiram un pic de aer proaspat in drumul pana la posta, toate acestea aveau un efect calmant...

Comentatorul nevrozat este o specie noua. Orice ne poate da o alta indicatie, idee sau informatie care sa ne poata face sa intelegem aceasta specie fascinanta si misterioasa, este bine venit. In sectiunea "Comentarii". Evident!