Infiintat in anul 1997, din nevoia de a pune in lumina viata sasilor pe meleagurile acestea, Muzeul de etnografie si arta populara saseasca completeaza un gol ramas in muzeologia romaneasca, fapt datorat unei slabe reprezentari a contributiei pe care sasii au adus-o la formarea si imbogatirea culturii romanesti in cei peste 800 de ani de locuire in spatiul transilvan. Muzeul a fost infiintat in cadrul Complexului National Muzeal „ASTRA” din Sibiu (vezi Pensiuni Sibiu), unde de-a lungul timpului s-au deschis deschise o serie de expozitii, avand teme legate de arta populara saseasca sau de mestesugurile si breslele sasesti, dat fiind faptul ca Sibiul a reprezentat un spatiu primordial de existenta pentru sasi in Transilvania. Una dintre primele expozitii permanente are drept tema "Civilizatia transilvana. Mestesugul cahlelor", in acest fel valorificandu-se un nucleu patrimonial de o exceptionala valoare documentara. 

 

Aparitia primelor cahle este legata de evolutia oraselor in secolele XIV- XV, cand s-a dezvoltat o organizare superioara a mestesugurilor sub forma breslelor. Acestea detineau o tehnologie avansata si o serie de "secrete" tehnice. 
De exemplu, documentul de reinnoire a statutelor breslelor, din anul 1376, atesta ca olarii din Sibiu, Sighisoara  (vezi Pensiuni Sighisoara),  Sebes si Orastie erau organizati intr-o breasla aparte "lutifigulorum fraternitas". 


Un alt subiect important pe care il trateaza acest muzeu se adreseaza portului si vestimentatiei, de asemena foarte bogata si cu multe influente. Preluand si adaptand elemente din vestimentatia occidentala, populatia saseasca si-a creat o adevarata lume de eleganta, simplitate si culoare. Piesele realizate din metale pretioase erau, in general, destinate populatiei orasenesti, iar cele din alama, piatra de sticla si rareori argint erau intalnite mai ales in zonele rurale.

Patrimoniul muzeului numara aproape 7000 de piese. Mare parte dintre ele apartin colectiei Emil Sigerus care a fost transferata din patrimoniul fostului Muzeu Carpatin, muzeu care a fost intemeiat in anul 1885, si colectiile de valoare care au apartinut lui Julius Bielz, Wilhelm si Gisela Rosa Richter, Carl Engber si Erwin Ulbrich.