Unul dintre sectoarele din Cheile Bicazului (vezi aici Pensiuni Bicaz) care cuprinde si trecatoarea ce face legatura cu Cheile Bicajelului este Gatul Iadului. Toti cei care au vizitat acest obiectiv pot spune ca Gatul Iadului este unul dintre cele mai spectaculoase si in acelasi timp inspaimantatoare minuni ale naturii vazute vreodata.
Ca sa ajungi la Gatul Iadului, trebuie mai intai sa treci prin Cheile Bicazului, fie din Moldova (vezi aici Pensiuni Moldova), fie din Transilvania (vezi aici Pensiuni Transilvania), intrucat aceste chei sunt exact trecerea dintre cele doua regiuni.
Cheile Bicazului sunt formate din trei sectoare: Gatul Iadului, alaturi de Poarta Iadului si Pridvorul Iadului.
Nu degeaba localnicii le-au dat asa niste nume infricosatoare, deoarece senzatia cam asta este – de intrare in Iad, totusi un iad care atrage si fascineaza.
Daca privesti de sus spre Gatul Iadului, te ia o senzatie de ameteala, asta pentru ca Gatul Iadului este format din doi pereti de stanca uriasi, verticali si ondulati de-a lungul unui drum pe care il strang pana aproape sa-l inghita.
Privelistea se ingusteaza la maxim cateva zeci de metri mai incolo, unde cei doi pereti sunt foarte apropiati.
Privind de jos in sus, senzatia de micime si ameteala e, paradoxal, mai accentuata. in cea mai mare parte a Gatului Iadului, tot ce observi e un perete de piatra aflat in echilibru, asta cand nu pare sa cada peste tine de la inaltimea sa de pana la 300 de metri. Mai mult, intr-un anumit segment, pe drum, inainte sa coteasca spre dreapta, pari inconjurat de munte din trei parti.
Cum era firesc, Gatul Iadului este paradisul alpinistilor. Exista o muchie spectaculoasa, numita muchia Santinela, care este o provocare pentru orice alpinist. In general, Gatul Iadului nu dezamageste, fie ca esti catarator experimentat, fie ca esti simplu turist. Din contra, impresioneaza. E un loc de poveste, dintr-o zona de poveste.