Un mic oras sibian a început un proiect la finalul caruia va fi primul oras cu independenta energetica din Romania. În plus, energia utilizata în oras va fi produsa 100% din surse regenerabile.

Avrigul este populat de aproape 15.000 de locuitori si un prezent cam trist. "Am pierdut 10.000 de locuri de munca în cativa ani", spune tanarul primar al orasului, Arnold Klingeis. Atunci cand Mecanica Marsa, unde odata eraru produse piese de Dacia si Aro, a intrat în insolventa, primarul Klingeis si întreaga administratie locala au încercat sa caute cea mai potrivita cale de salvare de la saracie.

"Am ales energia regenerabila pentru ca energia va deveni atat de scumpa într-un timp atat de scurt, încat oamenii vor fi îngenuncheati de preturi. Trebuie întai sa reducem consumul de energie, sa îl eficientizam, iar apoi sa producem energie din surse alternative", spune primarul. Planul a fost redactat în 2009, administratia locala sperand ca în facilitatile pentru producerea de energie sa îsi gaseasca loc de munca multi dintre fosti angajati de la Marsa.
"Marele avantaj al nostru este ca acesti oameni sunt calificati, au o pregatire", arata primarul. Un alt mare avantaj este ca obtinerea de energie din resurse regenerabile este generos sprijinita de UE, prin fonduri nerambursabile, scopul Bruxelles-ului fiind reducerea poluarii.
Pentru început, pe unitatile de învatamant din oras au fost montate panouri fotovoltaice, capabile sa asigure atat încalzirea apei, cat si sa produca curentul electric necesar activitatii de zi cu zi în respectivele scoli. Pe alte institutii publice, au fost montate panouri cu tuburi solare, destinate exclusiv încalzirii apei.
Tot în domeniul energiei solare, Bosch va construi la Avrig (vezi Pensiuni Avrig), printr-o subsidiara, un parc fotovoltaic de 40 de hectare. Acest parc, care va livra energia în reteaua nationala, va produce de trei ori mai multa energie decat se consuma în Avrig. Administratia este încantata de locurile de munca pe care le va aduce investitia, însa atrage atentia ca energia produsa aici nu va fi mai ieftina pentru cei din Avrig. De aceea, solutiile pentru ca locuitorii din Avrig sa plateasca mai putin sunt altele.
În urmatorii ani, la Avrig vor fi construite sase mari unitati pentru obtinerea de energie verde.

O centrala pe biomasa va asigura energia termala pentru zona rezidentiala Marsa si pentru Centrul de Conferinta care va fi amplasat în fosta zona militara Marsa. O alta centrala, dar pe baza de biogaz, va asigura energia termala pentru cele doua zone rezidentiale din Avrig si pentru Centrul de Energie Regenerabila care va fi construit aici.

Raul Avrig va fi la randu-i folosit pentru producerea de energie, pe el urmand sa fie amplasata o microhidrocentrala. Primarul din Avrig spune ca aceasta microhidrocentrala "va respecta toate masurile de mediu". Asigurarea vine dupa ce, nu departe de Avrig, pe Transfagarasan, lucrarile pentru construirea unor microhidrocentrale pe raul Capra, au distrus complet albia raului. O alta microhidrocentrala va fi amplasata pe conducta de alimentare cu apa a orasului Avrig.

Administratia mai are în plan si o centrala pentru productia de energie regenerabila, formata din sase hale, fiecare masurand 4.000 de metri patrati. Toate aceste hale vor fi acoperite cu panouri fotovoltaice. O alta centrala fotovoltaica va fi construita într-o alta zona.
Prin acest proiect, Avrigul vrea ca, în 2020, sa fie un oras eficient din punct de vedere energetic si capabil sa ofere consultanta pentru alte orase din judetul Sibiu (vezi Pensiuni Sibiu) si din întreaga tara. "Iar cel mai important - spune primarul Klingeis - este sa devenim independenti din punct de vedere energetic în 2030".